Djurdjevi Stupovi

2/27/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub

Manastir o kojem smo često slušali u poslednje vreme. Srednjovekovni spomenik za koga su se mnogi ljudi dobre volje borili da ga spasu od propadanja, sakupljajući sredstva, zahvaljujući akciji pod nazivom  "Podignimo Stupove - Obnovimo Sebe".
 
Zadužbina velikog Stefana Nemanje koju je podigao u znak zahvalnosti sv. Djordju. Njemu se naš veliki Župan molio dok je bio zatočen u pećini zbog borbe za presto, od strane svoje braće. Pećina je gledala prema brdu na kom je kasnije, u XII veku, podigao manastir. Gradjevina dominira sa pošumljenog uzvišenja iznad Novog Pazara. Vizuelno, okružena šumom, kao da se nalazila  u sredistu svete srpske zemlje.
Obilazeći kompleks, pogled mi je lutao po zelenim poljima oko manastira. Tu negde, bila je i Deževska dolina, u kojoj je bio smešten dvor Stefana Nemanje. Šteta što je dvor bio od drveta i zemlje, te ništa od njega nije sačuvano. Svedoci tog davnog vremena jedino su crkve i manastiri, gradjeni u kamenu.
Manastirski kompleks obuhvata Crkvu Svetog Đorđa, istorijsku trpezu Svetog Simeona, konake, vodeno spremište i zidine oko dva ulazna zvonika /staroslovenski "stupovi"/. Upravo ove dve kule-zvonici su obeležile sam manastir i dale mu specificnost u izgledu. Zapravo, spoj vizantijskog i romansko-zapadnog stila gradnje iznedriće novi, Raški stil, u kom će mnoge naše crkve kasnije biti podignute.


Kralj Dragutin, drugi ktitor manastira Đurđevi Stupovi je bio poslednji vladar dinastije Nemanjića koji je imao svoj dvor u Rasu. Tokom njegove vladavine otvoren je novi ulaz na južnoj strani odbrambenih zidina i izgrađena je kula.
 
Manastir je jedinstven u Srbiji, jer je njegov živopis bio naručen od vladara Stefana Nemanje i nijedna druga srpska srednjovekovna svetinja ne čuva fresko slikarstvo po svetiteljevom nalogu.  


 
Kroz istoriju više puta rušen i obnavljan. Deo gradje raznošen je za gradnju tvrdjave u Rasu, a korišćen je i kao vojno uporište, a najteže je stradao u Prvom svetskom ratu, kada je potpuno sravnjen sa zemljom.

 

 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram