Poreč

5/26/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Malo primorsko mesto svojevrsnog šarma.
 
 
Ima bogatu istorijsku prošlost, čiji su tragovi jako vidljivi u starom gradskom jezgru. Prošlo je mnogo vekova od kada su Rimljani marširali gradskim ulicama Poreča, ali i do danas njihov duh obitava gradom, najviše vidljiv u vidu ortogonalne strukture ulica Dekumanus- Cardus Maximus i Forumom u sredini.
Prvi biskup grada, Mauro, bio je žrtva progona , s obzirom da hrišćanstvo kao religija u Rimu još uvek nije bilo prihvaćeno, te je kasnije proglašen za sveca. Tako je postao biskupija i tu titulu i danas nosi.
 -gradska opština-
 -medaljoni sa fasade na gradskoj opštini-
 -medaljoni sa fasade na gradskoj opštini-
-galeb uznad gradske opštine-
Na trgu Marafor nekada je bio smešten rimski forum, danas sa znatno smanjenim dimenzijama, s obzirom da je grad rastao pa su iznikle nove zgrade na trgu. Originalno rimsko popločanje nalazi se pola metra ispod nivoa sadašnjeg trga... Blizu su i ostaci Neptunovog i Marsovog hrama.




U gradu su vidljivi ostaci kula, koje su bile sastavni deo utvrdjenja oko grada, a služile su za zaštitu od Turaka. Jake kule zapravo su "kule u kuli".  Zbog njihovog ojačanja građene su tako da je spoljašnji zid od kamena, s unutrašnje strane kule isto je takav zid, samo manji, a šupljinu između njih popunjavaju sitno kamenje i zemlja.
Na vrhu petospratne kule nalazi se mletački krilati lav sa otvorenom knjigom. Kao što znate, lavovi su bili simbol Mletačke republike. Prikazivani su sa knjigom, otvornom i zatvorenom.
Krilati lav sa zatvorenom knjigom znači da je grad u kojem se nalazi pao u ruke mlečana borbom. Gradovi koji su na miran način prešli u ruke mlečana imali su lava s otvorenom knjigom. Obično su imali natpis "PAX TIBI MARCE EVANGELISTA" (Mir tebi, moj Marko evanđelista).


Postojala je još jedna vrsta lava-to je lav sa otvorenim ustima. U usta su se ubacivale anonimne prijave-laži, preljube,utaja poreza, šverc i slično....jedna slična figura nalazi se na trgu u Veroni....Na svakom koraku vidljive su gotske palate i romaničke kuće, neke impresivnije, neke nešto manje, ali ipak svaka vredna pažnje turista.

Na kraju nismo želeli da preskočimo ni čuvenu Eufrazijevu baziliku. Ulaz se plaća, ali verujte, imate šta da vidite.
Za potrebe biskupije izgradjena je prva katedrala u IV veku, koja je posle 100 godina proširena. Na tom mestu će biskup Eufrazije izgraditi baziliku, arhitektonski biser grada,spoj vizantijske i mediteranske arhitekture, danas pod zaštitom UNESCO-a.
Sa zvonika seže pogled na krovove grada, more i pokoje gnezdo galebova.
-detalj sa ulaza u Eufrazijevu baziliku-

-ulazna kapija Eufrazijane-
Mozaici iz VI veka su odlično očuvani-zidni i deo podnih mozaika.
Na zidnim je prikazana devica Marija sa Hristom u naručju. Na slici levo dole ,u gornjem redu poredjani su apostoli oko Isusa Hrista, u medaljonima su likovi žena svetica, dok je ispod prikazana device Marija, kojoj je i posvećena crkva. Do nje se redjaju Eufrazije,potom gore pomenuti Mauro, biskup proglašen za sveca.....na slici desno prvi put je prikazan susret Device Marije i majke Jovana Krstitelja-Elizabete, koje su obe trudne, nose one koji će menjati sudbinu sveta i vremena.....
Bogorodica je prikazana u vizantijskoj odori, glave prekrivene veleom koji se naziva maforion (ima simbolično značenje i simbol je devičanstva)

-atrijum-
 

-kupola krstionice-
-zvona u zvoniku-
-pogled sa vrha zvonika-

-izložbena kapela-
-izložbena kapela-
 
U izložbenom delu bazilike videli smo tri Hristova raspeća izradjena od drveta i čuli zanimljivu priču o njima. U to vreme bogatiji gradjani naručivali su raspeća za crkvu tako što bi otišli do radionice koja se time bavila. Majstori bi ih pitali: hoćete li živog ili mrtvog Hrista ( Hrist je na raspeću prikazivan kao još živ-uticaj romanike ili kao mrtav-uticaj gotike... Tako imamo dva Hrista, jednog živog i jednog mrtvog.....ali treći je pogrešno naručen živ (romanički)-njemu su vršene intervencije-jedna noga je presečena i okrenuta u drugačiji položaj, kao i deo trupa, ne bi li ličio na mrtvog Hrista (postao gotički).
Po obilasku, uživali smo u porečkom sladoledu , prošetali se lukom i upijali sjaj i lepotu Poreča. Probajte, čarobno je!
 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram