Hram Hrista Spasitelja

7/01/2015

Hram Hrista Spasitelja (Храм Христа Спасителя) u Moskvi jeste najveći pravoslavni hram na svetu. Jedna je od naših prvih tačaka u obilasku ovog prelepog grada. Veličanstvene sjajne kupole izdizale su se nad okolnim drvećem, a hram je i iz daljine ostavljao jak utisak. 
 
Prvobitna gradjevina sagrađena je u čast pobede Rusa nad Napoleonom, 1883. godine, prema projektu arhitekte Konstantina Tona. Na zidovima hrama su bila ispisana imena oficira ruske vojske koji su pali u ratu s Napoleonovom armadom.


Naime, kada je poslednji Napoleonov vojnik 1812. napustio teritoriju Carstva, Aleksandar Prvi je odmah napisao ukaz o gradnji hrama u zahvalnost Bogu. Kako se dan ruske pobede poklopio sa Božićem, hram je posvećen rođenju Božijem te tako ime i nosi. 
Spomenik Aleksandru II u parku pored hrama
Spomenik Aleksandru II u parku pored hrama
Hram Hrista Spasitelja je za vreme carske Rusije bio glavna moskovska crkva – nazivan glavna katedrala.
Nažalost, hram je postao jedna od retkih građevina koja je stradala dolaskom na vlast komunista, koji su ga 1931. sravnili sa zemljom, i na mestu hrama podigli sportski centar sa bazenima.
Spomenik Aleksandru II u parku pored hrama
Sve crkve su promenom vlasti uglavnom dobile novu funkciju, ali je ovo mesto, zbog blizine Kremlja, ocenjeno kao pogodno za izgradnju spomenika socijalizmu poznatom kao Palata sovjeta. Spomenik je bio zamišljen kao višeetažno zdanje u savremenom stilu sa velikom Lenjinovom statuom na vrhu. Zbog toga je po naređenju Kaganoviča, u podne 5. decembra 1931, hram Hrista Spasitelja razoren eksplozivom.

Izgradnja Palate sovjeta bila je neizvesna zbog nedostatka finansijskih sredstava i čestih poplava reke Moskve, pa se na kraju odustalo od izgradnje.

U perodu od 1990. do 2000. god. hram je ponovo sagradjen.Nova građevina razlikuje se od stare po tome što kupole nisu vise pozlaćene, već su izrađene od titanijum nitrida, reljefi su od bronze umesto od mermera, medaljoni su od polimera.U svakom slučaju hram je impersivan, nadam se da će vam fotografije to i pokazati.


Fotografije unutrašnjosti hrama nisu bile dozvoljene.
Neposredno pored ove veličanstvene crkve, na reci Moskvi, smešten je spomenik Petru Velikom……ali o tome u nekom sledećem postu.


You Might Also Like

1 коментара

  1. Zaista je fantastično vidjeti sve ovo uživo, naročito sa mosta preko Moskve. Nažalost, nisam vidjela unutrašnjost, suknja je bila prekratka za to. :D

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram