Ismailovski Kremlj

7/03/2015


Ne znam da li i vama ove fotografije izgledaju kao da su scenografija za kakvu bajku?
Možda se nekom i ne sviđa previse šarenila, ali ovo je spoj svih ruskih stilova gradnje na jednom mestu, pa i ne može da izgleda drugačije.
Rusi ga smatraju malo previse ,,ruskim" , oni takve za takve stvari imaju reč ,, лубо́к, лубо́чная картинка". Reč se upotrebljavala za štampu sa jednostavnom grafikom, nešto kao srednjovekovni stripovi :). Ismailovski Kremlj baš podseća na te stripove-izgleda dobro, ali previše jednostavano i previše kitnjasto da bi ličio na stvarnu građevinu.
лубо́чная картинка
Što se mene tiče, vratio me je u detinjstvo i vreme ruskih crtanih filmova, i ja sam uživala. I to veoma!
Čak su postojale i kartonske kulise, kroz koje proturiš glavu pa postaneš junak, ništa drugo, do njihovih bajki. Baba Jaga, Vasilisa Prekrasna, princeza iz bajke devet paunica......šta god ti mašta dozvoljava :) Za večitu decu u srcu, ovo je mesto zaista izmišljeno!
Ismailovski Kremlj se nalazi blizu kompleksa Wega hotela, napravljenih za Olimpijske igre 1980. god. S obzirom da smo bili smešteni u ovom hotelskom kompleksu, bilo je veoma lako od hotela stići do pomenute šarene bajke.
Inače od stanice Partizanskaja (stanica metroa) za pet min stižete do Vernisaža i Kremlja.

Kako je nastala ova gradjevina:
Istorija sela Ismailovo počinje od 1389. još od kada je Ivan Grozni osnovao bojare u porodici Romanov. Jedan od velikaša ovde je napravio zamak, pored jezara, koji je proširen kasnije, te je formirana teritorija Ismailovo. Nažalost, sve je ovo stradalo 1812, u vreme kada je cela Moskva gorela kako bi se suprotstavila Napoleonovom napredovanju.
U vreme Perestrojke, i u periodu neposredno posle Perestrojke formirana je i funkcionisala je pijaca-Vernisaž koja je vise puta stradala u požaru...
Dugo vremena, iza kompleksa hotela postojala je samo pustoš, a onda su se sakupili umetnici iz svih krajeva Rusije, zaklepetali su čekićima, zamahali sekirama i napravili su novi grad-sa kupolama, šarenim detaljima, rezbarenim vratima...


Ako ste mislili da u Rusiji postoji samo jedan Kremlj, prevarili ste se. Kremlj je u  stvari odbrambeni zid, i postajalo je više takvih građevina širom cele Rusije. Kremlj je bio teško osvojiv deo grada. Njegovi zidovi su predstavljali poslednju moguću prepreku neprijatelju. U početku su bili podignuti od drveta, a kasnije je za njihovu gradnju korišćen kamen. S toga u Ismailovskom Kremlju postoje i drveni i zidani delovi. Majstori su uzeli zanimljive elementi iz svih utvrđenja širom Rusije.
Ovde se našlo i ono što je bilo najbolje u carskoj rezidenciji Isamilovo: napravljeno je jezero, začeli su pravljenje zoološkog vrta (danas on nažalost ne postoji), napravljene su vetrenjače, zanatlijske radnje, posađeno cveće i grožđe. Ukratko, ovo je trebalo da bude mesto koje će rusku istoriju predstaviti u najboljem mogućem svetlu u svakom pogledu.
Danas je kompleks malo zapušten, ali ponovo rade na njemu.
Koliko sam razumela, ulaz u Vernisaž i čitav kompleks nekad se naplaćivao. Sada, verovatno zbog rekonstrukcije koja je u toku, ulaz se ne naplaćuje.
Vernisaž je ogromna pijaca suvenira, ovde možete naći sve što bi vas podsećalo na Rusiju: marame, matrjuške (babuške), šubare i još mnogo toga. O ruskim suvenirima u nekom narednom postu.
I pijaca i Ismailovski Kremlj međusobno su povezani. Nekada se u kompleksu Ismailovo nalazilo i niz restorana sa ruskom tradicionalnom kuhinjom, puno zanatlijskih radnji gde ste mogli da posmatrate kako nastaju ruski suveniri...Sagaradjena je i crkva od drveta, koja je otvorena i možete je posetiti. 
Ne sumnjam da će u narednom period ceo kompleks  ponovo zaživeti...do tada uživajte bar u prelepim kulisama ovog zdanja.







Ruski nacionalni restoran

crkva u okviru kompleksa

unutrašnjost crkve










Ministarstvo radosti


restoran ruske nacionalne kuhinje






jezero u okviru kompleksa








originalna drvena ograda oko Kremlja




You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram