Valensija-znamenitosti

7/16/2015


Mislila sam da će poseta Valensiji ostati u senci Grada umetnosti i nauke, čuvenog Kalatrave, jer sam ja, kao i svaki arhitekta, poprilično zaluđena građevinama novog doba. Ali je i sve ostalo što smo videli, bilo zaista impozantno. U stvari cela Španija ima toliko toga da ponudi da prosto nikada ne može da vam bude dosadno.
Iza svakog ugla viri po neka lepa građevina, ili bar lepi detalj koji čeka da ga otkrijete.
detalj prozora sa La Lonje
1.Prvo što smo videli po ulasku u grad je La Lonja (Lođa svile), staro zdanje u kome se u davna vremena trgovalo svilom, vunom i ostalom robom. Ova građevina nalazi se pod zaštitom    
UNESCO-a.
Građena je negde u XV-početom XVI veka u stilu kasne gotike,ali ima i elemente renesanse, i na njoj se jasno vidi moć i bogatstvo koji su imali trgovci tog vremena.

fasada La Lonje
Španci su definitivno bili genijalci kada je u pitanju arhitektura. Setite se samo čuvenog Gaudija, i njegovih zgrada. Čak i kada su hteli da se podsmevaju državi ili crkvi, umeli su da to rade na veoma dovitljiv način. Moram da priznam da me je prilikom poste La Lonji, najvše impresionirala dvorana sa zlatnom tavanicom, gorgole sam primetila kasnije (o ovim specifičnim arhitektonskim elementima pročitaćete u tekstu naniže).
plafon tržnice svile
Na slici iznad vidite impresivnu prostoriju u kojoj se primala roba. Inače cela zgrada nastala je u toku trgovačkog procvata Valensije.
Arhitekta Pere Compteje izgradio glavnu zgradu, tzv. Dvoranu stubova ili Trgovačku dvoranu  za samo petnaest godina, o čemu svedoči latinski natpis zlatnim slovima na plavoj traci koja visi na vrhu sva četiri zida dvorane. Natpis kaže:
Ja sam slavna kuća izgrađena u petnaest godina. Probaj i vidi, sugrađanine, da je pregovaranje tako dobra stvar kada ne postoji laž u govoru, kad se zaklinješ na bližnjega, a ne prevariš ga, kad se ne posudi novac uz kamate. Trgovac koji deluje na ovaj način biće srećan u izobilju, a na kraju će uživati večni život.
/ veoma primenljivo i na savremene trgovce, priznaćete /


dvorana sa stubovima

glavni ulaz
obratite pažnju na izgled i veličinu prozora dvorane sa stubovima 
deo renesansnih ukrasa dvorane Morskog Saveta
Sem glavne zgrade postoji i dvorana Morskog Saveta, dvorište narandži i kula.
grb Kraljevstva Valensije
Međutim, zgrada je karakteristična još po nečemu. Na njoj se nalaze ukrasi, gorngole. S obzirom da se La Lonja nalazi preko puta crkve, i ukrasi su, dabome, na istoj poziciji.
Ne prestajem da se smejem kada pogledam slike pojedinačno zumiranih gorngola, pošto one predstavljaju neku vrstu svojevrsnog ismevanja crkve, koji su neimari uspeli da zabašure na veoma fin način. Crkveni velikodostojnici mora da su bili kratkovidi, te nisu uspeli da dokuče šta ustvari ove figure predstavljaju. Mogu da zamislim količinu gneva koji bi se sručio na radnike, da se kojim slučajem otkrilo šta su napravili.
Postoji figura koja pokazuje golu stražnjicu katedrali prekoputa ili ona koja prikazije biskupa kako vrši nuždu.....
Nadam se da sam vas zainteresovala da pogledate slike ovih figura i otkrijete o čemu se radi ( ovde ih imate uvećane).
http://www.flickriver.com/photos/hanneorla/sets/72157603701682990/





2.Katedrala sv. Marije u gotskom stilu, iz 15. veka. Toranj katedrale El Micalet je ostatak stare džamije iz arapskog vremena. 207 stepenica vode do njegovog vrha, odakle se pruža predivan pogled na Valensiju. 
U kapelici katedrale, tvrde da se čuva Sveti gral.
Ispred crkve se nalazi trg Device i Neptunova Fontana.
Trg Device, Kraljičin trg i Gradski trg čine trougao koji je omiljeno okupljalište gradjana Valensije, i ovde je najživlje.
Kraljičin trg i zvonik katedrale




Kraljičin trg je veoma autentičan, pa na trenutak imate utisak da ste putovali kroz vreme vekovima unazad. Na Trgu Skupštine je zgrada Skupštine Valensije, a posebnu atrakciju predstavlja Trg bikova, gde je i korida, jedna od najvećih u Španiji, kapaciteta 17.000 posetilaca. Pored koride je glavna železnička stanica.
Kule osmatračnice ostale su kao podsetnik na stara vremena, kada su zidine štitile Valensiju.Gradska pijaca, Mecado central takođe se izdvaja po arhitektonskoj lepoti i koloritu. 
U ovom gradu zaista postoji mnogo stvari koje vredi videti. Zato, ako imate vremena i volje, ne oklevajte, u Valensiji možete spojiti i aktivan  turizam i odmor.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram