Crkva Vasilija Blaženog

7/15/2016

Zasigurno jedan od simbola Moskve, toliko fotografisana crkva, nalazi se ispred ulaza u Kremlj, na Cvetnom trgu.
U 16-tom veku hram je imao dva naziva: hram Pokrova na rovu kod Frolovske kapije (na rovu -zato što je duž zidova Kremlja išao rov) i crkva Vaznesenja presvete Bogorodice.
Delo je arhitekte iz Milana, i sastoji se od devet kapela koje se ukrštaju jedna u drugoj. Nastala je po želji Ivana Groznog. Car je naručio crkvu u znak zahvalnosti za pobedu nakon koje je ruska teritorija znatno porasla. Naravno, postoji legenda da je posle građenja car oslepeo arhitektu, kako ni jedna građevina na svetu ne bi bila ovakva. Istina ili laž, tek ova crkva je zaista jedna od najkarekterističnijih građevina u svetu. 

Nosi ime sv. Vasilija, čiji se posmrtni ostaci nalaze u jednoj od kapela. Naime, car Fjodor Ivanovič je po izgradnji dodao još jednu kapelu, iznad groba sv. Vasilija, po kome je crkva tada i nazvana.

Dve statue ispred hrama su statue Rusa, najzaslužnijih za ujedinjenje ruskih dobrovoljačkih snaga u borbi protiv poljakskih osvajača.
Sve do 17-tog veka crkva je bila bela sa pozlaćenim kupolama, tek posle toga kupole su ofarbane u razne boje. Možete li da zamislite crkvu bez ovih boja koje je sada krase?

Osnova crkve je u formi krsta. Centralni i najviši toranj kapele ima najmanju kupolu, koja je samo pozlaćena (nije šarena kao ostale). Sve druge kupole su lukovičastog oblika, ukrašene šarama.
Inače, karekteristični lukovičasti oblik kapele su dobile zbog bolje izdržljivosti pod teretom snega.
Nismo stigli da uđemo unutra, ali kažu da je enterijer crkve daleko ispod eksterijera. S obzirom da je unutra smešteno devet crkava, sve izgleda poput lavirinta i prilično je skučeno. Zato radije uživajte spolja, diveći se njenoj lepoti.



deo ukrasa na fasadi crkve


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram