Piza

9/13/2014

Piza! Polako se približavamo i uzbudjenje raste kad u daljini ugledamo toranj koji uranja u plavetnilo neba. Ne mogu da verujem da sam konačno tu. Ogromna bela crkva i jedan toranj-delo Bonana Pizana.
Jedna od najspominjanijih arhitektonskih gradjevina koja je postala popularna ne zbog svoje lepote ili proporcija, već zbog nakrivljenosti. I da nije toga, da li bi milioni turista hrlili da vide jedan toranj, odnosno zvonik crkve u Pizi, ma koliko lep on bio.
Temelje tornja. postavio je čuveni arhitekta Bonano Pisano koji verovatno nije ni slutio da će njegovo delo postati svetski poznato. On je posle 12 godina nestao, ostavljajući građevinu sa samo tri i po sprata visine.  Da li je Bonano zaustavio radove zbog toga što je shvatio da se toranj naginje ili je možda umro, ne zna se…nije bila retkost da arhitekte stradaju zbog svojih neuspelih gradjevina.  Toranj je, napola završen, stajao punih 90 godina sve dotle dok drugi arhitekta, nije odlučio  okuša svoje umeće na ovom projektu.
Toranj se nalazi odmah pored katedrale i krstionice na Polju čuda. Zamišljen kao zvonik od višebojnog mermera sa sedam teških zvona. Težak je oko 15000 tona i visok 56m. Do vrha tornja vodi uski, krivudavi hodnik sa 294 stepenika, a veruje se da će mladenci koji se popnu do samog vrha, a ne umore se imati dug i srećan brak.
Toranj  se u proseku godišnje naginjao za po 1mm, pa je 1990. njegov nagib dotigao čak 5m. Tim stručnjaka uspeo je da taj nagib smanji za 44 cm pa je ovako delimično ispravljen ponovo otvoren za posetioce 2001.godine. Oni su praktično opet izradili temelje tornja, i tako zaustavili njegovo propadanje za narednih 200 do 300 godina.
 
Italijani planiraju da modernu poslovnu zgradu, prema projektu arhitekte Oskara Beninija, na oko pet kilometara jugoistočno od tornja, koja će simulirati nagib građevine svetlosnim efektima.  Dve građevine nalaziće se jedna naspram druge, tako da će istorijski toranj i onaj iz budućnosti biti virtuelno ujedinjeni. 
Veoma je zanimljivo stati na stazu koja se pruža oko krivog tornja. Na stotine turista s jedne i druge strane poziraju za nadasve čuvene fotografije: namesti se kao da svom snagom držiš toranj da ne padne, ili ga jednim prstom guraš da se još više iskrivi ;). A kada sve to slikaš sa strane , možete zamisliti koliko sve smešno izgleda.


Ceo kompleks na Polju čuda predstavlja prelaz iz romanskog u gotski stil. Gradjevine teže visini i imaju vitke konstruktivne elemente.

Gledajući katedralu, ne mogu  da ne stvorim sliku slavnog  Galileja , koji dokazuje svoju teoriju kretanja klatna gledajući ljuljanje lustera koji je visio sa svoda glavnog broda katedrale. Galileo Galilej rodjen je u Pizi i tu je jedno vreme predavao matematiku na univerzitetu.

Na ulaznim vratima, koja su posebno ukrašena, nalaze se uklesani crteži životinja.



Zanimljivo je da u svetu postoji na desetine krivih tornjeva, zvonika, kula i građevina. U Italiji, to su tornjevi u Bolonji, Veneciji i Rimu. U samoj Pizi postoje još dva slična tornja: zvonik San Nicola, i zvonik San Michele degli Scelzi. U Nemačkoj postoji Metzgerturm u Ulmu, ali je najzanimljiviji Krivi toranj u Suurhusenu, koje je prema Gunisovoj knjizi rekorder u svetu po „iskrivljenosti".


Iako je nekad parirao Djenovi i Veneciji, ovo je sada mali grad, koji sem nadaleko čuvene kule i nema šta drugo da ponudi.Piza je cvetala u vremenu od 11. do 14. veka, kada je postojala kao samostalni grad-država i pomorska sila na Sredozemlju. Njene galije sekle su talase od Baleara do Konstantinopolja, i od Tunisa do Svete zemlje. Ipak, kada je u XIII veku doživela poraz od Djenovljana, počeo je njen postepeni pad.

Prilaz čuvenom trgu sa katedralom,krstionicom i tornjem zakrčen je turistima i crncima koji uglavnom prodaju tašne ili novčanike i pokušavaju da turistima skrenu pažnju na svoju robu.

Mutni Arno seče grad na pola, tečući ka Ligurskom moru….mi idemo dalje…Čeka nas Firenca

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram