Oravski zamak

9/29/2014

Za vas koji volite bajke, još jedan u nizu zamkova koje treba posetiti.


Nalazi se u Slovačkoj, na severu zemlje, pored istoimene reke-Orave. Privukao nam je pažnju sa puta svojom kulom koja se nalazi na vrhu stene.Pretpostavljam da vam se, kada vidite sliku, u mašti stvori  kakva prelepa princeza koja čami u kuli zaključana, čekajući princa izbavitelja.
Ovaj deo Slovačke odlikuje bogata istorijska prošlost.


Zamak je podignut na posedu Orave, u XIII veku, a stena na kojoj je izgradjen zamak oduvek je bila naseljena. Kao i svi zamkovi ovog tipa, dogradjivan je, prepravljan i proširivan. Deo koji je bio od drveta vremenom je propao. Negde u XVI veku tadašnji upravnik Oravske oblasti započeo je obnovu i proširenje zamka. Podignute su nove kule i platforme za topove, petospratna palata i niz propratnih gradjevina za potrebe zamka.
Čekajući da nam otvore kapiju,pažnju mi je privukla kvaka u obliku zmaja. Sve je ovde stilizovano, i zaista su se rukovodili time da je turista najbitniji-mora da bude očaran!
-zmaj na ulaznim vratima-
-stub srama na kojem su bili okovani optuženi-
-napolitanke-slovački specijalitet-
Zamak je više puta propadao i obnavljan, stradao je delom i u požaru, da bi sredinom XIX veka u njega bio smešten muzej. Ovo je jedan od najstarijijih muzeja u Slovačkoj.
Šetajući dvorištem, a zatim i odajama, vidite puno stvari koje vam pričaju priču tih vremena. Za naše shvatanje komfora, ovo bi bio veoma neudoban prostor, bez sanitarnog čvora, grejanja, lifta...zimi previše hladan..ali u ono vreme, ovo je predstavljalo vrhunac udobnosti i luksuza.
-neobićno ukrašen nameštaj-
-viteška zaštitna odora-
-lovačka soba-



-postoji legenda o dami koja je ubijena u zamku, a njen duh još uvek seta dvoranama zamka i ukazuje se posetiocima-
Naravno, dvorac ne bi bio dvorac da ne postoji legenda o duhu koji luta njegovim odajama, pa i oni imaju jednod duha, čisto da upotpuni utisak!
Glumci koji su bili zaduženi da pokažu viteške igre

Zaista je neverovatno sa kakvom su se predanošću trudili da nam prikažu period srednjeg veka, čak imaju i statiste koji su zaduženi da nam demonstriraju borbu. Nisam baš sigurna da su žene u tom periodu mogle i umele ovako da se bore, ali hajde da im poverujemo!
A kako su borbe izgledale, možete videti ovde:

-pogled sa vrha zamka-

-Soba u kojoj su izloženi portreti ljudi koji su upravljali zamkom-


Na zidnoj dekoraciji su uglavnom prikazi lova. Sve ljudske figure su muškarci, sem četiri žene koje je teško pronaći na slici.
u dvorcu je sniman film Nosferatu-nemi horror film iz 1922.


U jednoj od soba možete poslušati i srednjovekovnu muziku




Prirodnjački muzej, kao jedna od postavki u zamku 


Muzej-dvorac, koji zaista vredi posetiti!

You Might Also Like

1 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram