Etna

11/21/2014

Najviši aktivni vulkan na tlu Evrope je sicilijanska Etna. Sa svojih 3329 metara visine Etna predstavlja najvišu planinu u Italiji južno od Alpa. Etnin nemirni duh izazivao je veliki broj nezgoda.
 Još u vreme antike nastao je mit o Tifonu, smrtonosnom čudovištu koje je uz mnogo muka i sa puno borbe, Bog svih Bogova Zevs, uspeo da savlada i zarobi ispod sicilijanske Etne. Prema verovanju starih Grka, razjarenost i bes zarobljenog Tifona izaziva Etnine smrtonosne erupcije.


Iako se Etnine erupcije dešavaju svake godine, samo je nekoliko onih koje su dovele do uništavanja naselja i do žrtava. Njena veličanstvenost je baš u tome što joj je  bes nepredvidiv, što svako ko odluči da je poseti stavlja sebe u ruke "Moćnog čudovišta Tifona" kojeg su se stari Grci bojali više nego bilo koga drugog.
Najjača erupcija Etne se desila 1669. godine i po jednima je trajala do jula, a po drugim izvorima čak do novembra.
Zanimljiva priča vezana za Etnu kaže da je u vulkan skočio grčki filozof  Empedokle. Naime, on je smatrao  da ljudi žive na zemlji, a bogovi u vatri. Kako je Empedokle verovao u svoje božansko poreklo, jednom se u zanosu pridružio svojim božanskim rođacima skokom u ovaj vulkan.

 
Etna nas je dočekala posuta snegom. Uspeli smo da dodjemo samo do 1900m, naviše žičara nije radila. Otišli smo do jednog od manjih, ugašenih kratera ali je sve bilo belo. Sneg je onemogućio da ga vidimo, ali smo zato uživali u belini i u grudvanju. Vruće vino sa karamfilčićima u jednom od restorana, ugreja nas.
 Ovo je put za jedan od ugašenih kratera. Nažalost, ništa nije bilo moguće videti, samo nepreglednu belinu

 
Naravno, čak i da nije bilo snega, zbog probudjene Etne, izleti ka vrhu bili su nemogući.
Noću smo pratili trag vatre, kako para nebo. To je lava ostavljala rumenilo za sobom. 

 figurine napravljene od ohladjene i stvrdnute magme.Sem ovih figurica, ovde se prodaju i vina Vulkano. Nažalost, nisam sigurna kakvog su ukusa, pošto ne stigosmo i to da probamo.
A kako Etna izgleda bez snega pogledajte na par slika sa neta:



 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram