Taormina

11/13/2014

Taormina,mali sladak grad, iznad Naxosa.
Nalazi se na Jonskom moru, istočna obala Sicilije.

Taormina je vrlo popularna turistička atrakcija još od 19. veka. Do plaža se može doći žičarom, što za nas nije bio značajan podatak s obzirom na ovo doba godine. Južno od Taormine nalazi se ostrvo Bella (Isola Bella) koje je poznato po lepim plažama.

Taormina je izgrađena na vrlo strmoj obali, i samo je 45 minuta vožnje od Etne koja je najaktivniji vulkan u Evropi.

Iz Naxosa hvatamo bus i stižemo na autobusku stanicu Taormine smeštenu ispod glavne ulice. Kroz Porta Mesinu, ostatak starih odbrambenih zidina, pa do Porta Catanie pruža se šetalište. Dočekuje nas ljubak, i šarmantan gradić,na onaj primorski način. Svuda su raznobojene kućice, sa neobičnim detaljima na fasadi.

Dok smo boravili u Naxosu, zbog prilično aktivne Etne, vulkanski pepeo otežavao nam je disanje. U Taormini je već bila drugačija situacija. Mnogo manje pepela, i čistiji vazduh, s obzirom da je na većoj nadmorskoj visini.



Male crkve, čija dvorišta gledaju na more, neverovatna plastika na fasadama, lep i sunčan dan...dovoljno da se sva čula opuste i da se uživa.
A na svakom koraku suveniri-glava sunca i trinakvija....nešto vise o tome ovde

Šetajući po uličicama, nabasaćete na puno ljupkih galerijica gde se prodaje po nešto za svačiji ukus.

A ovako grad izgleda noću:
Svratismo u jedan od restorana da probamo čuveno sicilijansko vino i morsku ribu. Ne mogu se pohvaliti baš pristupačnim cenama za srpskog turistu, ali hrana je bila izuzetna.
O vinu sam već pisala ovde: sicilijanska vina
Inače, tipična sicilijanska kuhinja uglavnom se bazira na povrću-plavi patlidžan, tikvice, paprika, i naravno testo, paste i pizze.
Sladoled je fantastičan. Ukus crne čokolade prosto omamljuje.Naravno, ovo je moj omiljeni ukus, ali za koji god da se odlučite nećete pogrešiti. Punoća ukusa, mleko, ma pravi italijanski sladoled!Nikako nemojte da propustite da ga probate!
Ne stigosmo da odemo do amfiteatra, po kome je Taormina poznata, ali bilo je nemoguće postići sve.Ostaci grčkog amfiteatra , (teatro greco) nisu iz grčkog perioda, jer su Rimljani izgradili novi amfiteatar na mestu starog u 2. veku pre n.e.. Ovo je drugi po veličini amfiteatar na Siciliji koji se često koristi za izvođenje raznih pozorišnih predstava kao i za koncerte.
Negde na sredini šetališta je WUNDEBAR, poznati kafić u koji su svraćale zvezde, sa lepom terasom-vidikovcem, na kojoj je i organizovan doček NG. Iza Wunderbara je Irski bar, odlično mesto za osveženje…Pred NG probasmo neki mnogo jak konjak ovde. Ono što mi je bilo interesantno da je u kafiću bilo i parova od šezdesetak godina. Naravno, to su Englezi ili Nemci, ali bitno je da nema starosnih ograničena i da su svi dobrodošli.
Sam doček bio je veseo, uz vatromet, bez petardi i preterane pucnjave. Jedino što su bacali su neke šarene konfetice koje su nam se zalepile za kišobran.
Do sledećeg putopisa sa Sicilije,
Vaš Putoljub!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram