Manastir Nikolje-Ovcarsko-kablarska klisura

4/21/2015


Manastir Nikolje je drugi manastir koji posetismo u okviru Ovčarsko-kablarske ture. Svetinja koje krije oštra klisura između Kablara i Ovčara, pored sela Rošci dobila je ime po svom zaštitniku, sv. Nikoli čije su čestice moštiju, kao relikvije čuvaju u jednom od kovčega kao svetinje manastira. Do početka prošlog veka ovo je bilo nenastanjeno područje, bogato dubokim virovima i brzacima Zapadne Morave, divljim životinjama i bujnim rastinjem. Zaraslo u šiblje, bilo je odlična zaštita protiv neprijateljske vojske. Vazda se ovde bežalo i od nevolje sklanjalo. U pećinama se spavalo, u prirodi hranilo. I tako bi bivalo sve dok zlo ne prođe i dok se narod kući ne vrati. Nažalost, Turci su uspeli da prodru u dubine klisure i oštete sve manastire koji su se tu nalazili. I ovaj manstir je teško oštećen, ali je kasnije je obnovljen.



Zaštitu od neprijatelja u porti manstira našao je i knez Miloš Obrenović, koji se ovde sklonio zajedno sa svojom porodicom, 1813, posle propasti Prvog srpskog ustanka. Postojao je dogovor da u odsudnom času, ukoliko ne bude druge, najpre ubije svoju porodicu a zatim se protiv Turaka bori do kraja. Upravo je knez Miloš kasnije obnovio hram i poklonio mu imanje.

Nikolje se prvi put spominje 1489. godine, pa se pretpostavlja da bi on mogao biti najstariji ovčarsko-kablarski manastir. Po predanju, manastir su podigli svetogorski kaluđeri koji su se povukli.

Iako je Vuk Karadžić zabeležio da je ovde nekad bilo i do 300 kaluđera, danas je ovo ženski manastir. Kaluđerice su veoma predusretljive.
Veoma je uočljiva želja sestrinstva da se gost oseća dobrodošlim, a sama igumanija Evpraksija : „Manastir mora da svetli, a monahinja da održava i sebe i kuću.”







Ponos manastira i njegove riznice jeste Karansko jevanđelje, rukopisna knjiga nastala 1608. godine. Istoričari tvrde da je knjiga jedinstven primer uticaja islamske umetnosti u ukrašavanju rukopisa na našim prostorima.
Karansko jevanđelje bogato je ukrašeno portretima jevanđelista, manjim zastavicama i inicijalima. Kolone teksta, zajedno sa slikanim ukrasom, uokvirene su uskim ornamentima crtanim crnim mastilom, plavom i crvenom bojom.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram