Ovčarsko-kablarska klisura

4/12/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Jedna od najlepših klisura u Srbiji nalazi se na Zapadnoj Moravi, nedaleko od Čačka, između planina Ovčara i Kablara. Usečena u planinski masiv, sa dva veštačka jezera u neposrednoj okolini, klisura privlači svojom lepotom.
 -fotografije sa neta-
Odlikuju je visoke i strme krečnjačke stene u kojima se vide otvori nekoliko pećina, uklješteni meandri koje pravi Zapadna Morava i jedinstvena flora i fauna. Najviši vrh Ovčara, nalazi se 710 m iznad reke, to je ujedno i najveća dubina klisure u Srbiji.
 -splav na Zapadnoj Moravi-

-hidrocentrala-
S obzirom da je bogata termalnim izvorima u svoje kute smestila je Ovčar Banju, čija voda ima temp. 35-38 stepeni i bogata je jodom i sumporom.
 -Ovčara Banja-
Sem toga, na ovom prostoru nikli su mnogi manastiri, pa je sam kraj dobio naziv Srpska Sveta Gora.
Retko gde u tako malom prostoru ima toliko manastira. Sada ih je ovde deset.

-isposnica u steni-

-splav na Moravi-





-Kabalar-
Na desnoj strani Morave su Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Sv. Trojica, a na levoj Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje i Uspenije.
Pretpostavlja se da je u ovom kraju Srbije bio razvijen monaški život, kao i u predelima Pčinje, Krive Reke, Osogova i Rile. Divlja, šumovita i teško pristupačna priroda sa bezbroj pećina iznad Morave i njenih pritoka bila je pogodna za monaško podvizništvo.
Jedan deo manastira Ovčara i Kablara posetila sam u vreme Uskrsa. Neka posebna atmosfera vladala je tamo. Blaženstvo i mir obavijali su manastirske komplekse, a monahinje su nas dočekale srdačno, sa vodom, medom i farbanim jajima.
Pokušaću da vam prenesem lepote manastirskih kompleksa u narednim postovima.
Manastir Blagoveštenje
Manstir Nikolje
Manastir Uspenje
Vaš Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram