Muzej detinjstva

4/17/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Da li ste nekad razmišljali šta će biti sa današnjim igračkama mališana? Gde će one završiti u budućnosti? Gde su završile vaše igračke- na deponijama, tavanima ili u podrumima?
Od trenutka nastajanja predmeta započinje i proces njegovog propadanja. Tako svi predmeti, pa i igračke postaju deo nečije prošlosti, deo istorije društva, deo bivstvovanja jedne zemlje....
Izložba Muzej detinjstva, autora umetnika i kolekcionara Vladimira Perića i istoričarke umetnosti Milice Stojanov, podstakla me je na ovakvo razmišljanje.
 


Ovo je bilo putovanje kroz vreme, kroz jednu epohu, kroz nečija detinjstva, kroz minulo vreme socijalizma i mislim da, iako je ovo blog o putovanjima, zaslužuje da se pojavi u Putoljubu.

 
Izložene igračke sa likom Paje Patka proizvedene su u jednoj od jugoslovenskih fabrika  iz Zagreba, i deo su naših detinjstava ( bar sam ja imala tu igračku, a mislim da je još uvek čuvam na tavanu). 
Zastupljenost Diznijevih junaka u našim detinjstvima, ali na način koji je današnjoj deci stran, u kojem su učestvovale i majke i bake i tetke: tapiserije, gobleni, gumene igračke...

Svi ovo eksponati deo su nečije male istorije...Niz takvih malih istorija, milioni njih formiraju jednu veliku istoriju...istoriju društva ...
Venčanja..torta od uspomena ....prethodnica stvaranja jednog novog života i novih detinjstava, neke nove male istorije....Napomena: sve fotografije deo su postavke Muzeja detinjstva prikazanog u Nišu.
 

You Might Also Like

1 коментара

  1. Divna ideja. Moja beba, kad odraste, verovatno pojma nece imati kako su izgledale njene, a kamo li moje igracke.
    To me podseti na one Facebook postove sa slicicama nekih stvari koje smo mi imali kao mali, tipa kaseta, a sada ih se rado secamo.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram