Kastemolo

3/31/2014

Kastemolo je nešto posebno. Do njega se stiže autobusima iz Taormine. Krivudavim uličicama penjemo se sve vise, a pogled se otvara ka plavetnim daljinama.
Najviše je sačuvao od svog duha, najmanje je zaposednut turistima. Etna se vidi u daljini, vidikovci su prelepi, a mi smo imali sreće da nas posluži lepo vreme i da uživamo u pejzažima, i igrama senki po brdima.

jedan od mnogobrojnih suvenira koji se nude na ostrvu
 način da se crep zaštiti od vetrova sa mora
 

Male kuće od kamena, prekrivene ćeramidom, stare, već oronule fasade crkava....prava atmosfera planinskog mestašceta na  Siciliji.



Na vrhu je staro utvrdjene, koje se trenutno renovira. Nismo se predali kad videsmo da su zbog radova zatvorili kapiju. Malo neposlušnosti i penjačkog talenta, i eto nas sa druge strane utvrdjenih zidina.









 
 Daleka Etna ocrtava se na horizontu, a vijugave uličice, krivudaju gore dole.
  Etna se pomalja kroz oblake

Nabasasmo i na falusni bar, mesto po kome je Castemollo postao poznat. Gete, Bajron i mnogi drugi, bili su njegovi gosti. Kafic je ispunjen skulpturama sa istaknutim falusima, i ima i prelep pogled na centralni gradski trg, katedralu i more u pozadini.








 Čekajući autobus za povratak, posmatrala sam meštane koji su se okupili blizu stanice. Ovde se još uvek zadržao običaj da se u večernje sate, kada zadje Sunce, muškarci okupljaju u kafanama ili na ulici, razmenjujući mišljenja. A mi smo se polako spustili prema Taormini sa prelepim slikama iz ovog ljupkog gradića.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram