Rim

3/16/2014


Ovo deluje kao san. Pa ja sam drugi put u Rimu. I prvi put je prošao kao da sam sanjala, a evo mene već drugi put tamo, ovaj put zimi.

Prvo što pomislim kad pomenu Rim je puno stare arhitekture, divan sladoled koji se ne može uporediti ni sa jednim drugim, i mnogo, mnogo fontana. Par slika ostalo mi je urezano u sećanju.

-Fontana di Trevi, gde naravno nisam propustila sa bacim novčić, i vidi čuda, poželim da se opet ovde vratim! Dakle, ona ipak ispunjava želje J.

-Španski trg, stepenice, predvečerje uz more turiste, drugarica i ja posle jurnjave po gradu, odlučile smo da još jednom obiđemo omiljene znamenitosti…taman nam je još toliko vremena ostalo do povratka u hotel …..neko svira gitaru, pivo koje smo kupile od prodavaca koji obleću turiste kao mušice…italijanski jezik koji tako prijatno odzvanja u ušima.

-Fontana u koju sam uletela na jednom zabačenom trgu. Kad je napolju +40 ovo je tako okrepljujuće…..

Kad god obilazim gradove, naročito gradove u Italji, smatram da se najbolje možete uživeti u atmosferu grada, ako nadjete koje skrovito mesto na nekom od trgova, zavučete se u ugao i posmatrate, mirišete, upijate sve što do vas dolazi, celim telom. A srce vam se puni, i vi počinjete da osećate bilo grada u kom trenutno obitavate. Tek tada možete da kažete da ste stvarno obišli grad, inače ste bili samo običan prolaznik.

Ovaj put prvi kontakt sa gradom počinje kod železničke stanice-Termini.

Da vas kojim slučajem dovedu u Italiju zavezanih očiju, te vam ih razvežu kad udjete u koji od gradova, prvo po čemu ćete prepoznati gde se nalazite su skuteri. Po gomilama čuče razbacani na trotoarima, stari i novi modeli, neki obeleženi srcima, cvetićima….

Prolazimo kroz stanicu koja je puna radnji sa modernom garderobom i lepo dizajniranih kafea…Pored stanice jelka na kojoj prolaznici ostavljaju ceduljice sa željama i ljubavnim porukama

Fontana blizu stanice radi, i ako je zima, a njene skulpture deluju veoma živopisno….

Smeštaju nas u isti hotel u kojem smo bile i pre dve godine …odatle metrom idemo do centra

Prelepi Koloseum sa okićenom jelkom ispred, pa onda trg Venecija, sa spomenikom Vitoriju Emanuelu, pa glavna ulica koja blješti od mnoštva raznolikih svetiljki….

Idemo u 5d bioskop gde se prikazuje istorija starog Rima, od legende o njegovom osnivanju, pa dalje kroz vekove…kad su se gladijatori borili do smrti…kad je goreo zapaljen od ludog Nerona…kad je ubijen Julije Cezar, pa sve do Vitorija Emanuela, i ujedinjenja Italije u jedinstvenu državu.
 

I ovaj put, u lepoti fontane Di Trevi ne mogu da uživam bez velikog sladoleda. Nadjem neko mestašce gde zastanem, nestanem u prijatnom ukusu i prelepom pogledu…

Na Španskom trgu dobila sam ružu..oh, a ja sam mislila da se ovo dešava samo na filmovima. Sa ogromnog platoa na vrhu stepenica posmatramo trg, ljude, fontanu… sve je tako romantično…

Zadnjim metrom žurimo u hotel. Čeka nas dug obilazak sutra.


Reka Tibar, Andjeoska tvrdjava, Vatikan…





 

Ono što ranije nisam primetila jeste da su pape bile opsednute gradioznošću i da su grabili od drugih naroda sve što bi njihovu zemlju moglo da ulepša, a ponajviše egipatske obeliske. Izgleda da su smatrali da naj taj način izdižu sebe ka nebesima.

Otuda obelisci na svakom trgu.

Pa onda jedemo porčetu na trgu Navona, dok je okolo gužva. Porčeta su sušeni listići svinjskog mesa koji spojeni sa rukolom imaju tako divan ukus. Novogodišnji vašar, vrteška sa konjićima, i opet prelepa fontana…Naravno tu je i deda Mraz na saonicama, u kojima se vozi i, nećete verovati, veštica…samo snega nema.


Trg izgleda drugačije nego leti, kada ovde obitava mnoštvo slikara nudeći turistima svoja platna.

Trg nastao na mestu starorimskog hipodroma, gde su se odvijale trke dvokolica, zadržao je njegov oblik. Dvojica najznačajnih arhitekata baroka, takmičeći se izmedju sebe stvorili su  grandiozna dela-Boromini i Bernini. Trg i fontane je osmislio i uredio Bernini za 48,000 zlatnika. A  Papa Inocentije ovlastio je Borominija da sagradi crkvu Sant’ Agnese. Na sredini trga se nalaze tri fontane: Fontana reka, Maurova i Neptunova fontana, u čijoj izradi je najviše učestvovao Bernini.

Fontana reka predstavlja alegorijski figure reka Dunav, Gang, Nil i Rio Plate, koje su predstavljale četiri najveća kontinenta, kako se tada mislilo (Afriku, Evropu, Aziju i Ameriku). Nastala je kao postolje za egipatski obelisk prenesen iz Maksencijeva cirkusa. Nil ima lice prekriveno velom jer mu se ne zna izvor. Zajedljivci kažu da je to zbog prezira prema fasadi crkve koju je uradio takmičar Boromini, te da je ruka figure Rio Plate u odbrambenom položaju, jer pokazuje ironični strah da će se crkva srušiti. Istina je da je fontana sagrađena pre crkve.

Ogromno pročelje Panteona, pruža nam zaklon od kiše koja je počela da pada. Već smo umorni, ali u Rimu toliko toga ima da se vidi, bilo bi šteta nešto preskočiti.

Ovo je zaista Hram Bogova.

Kipovi 7 bogova bili su smešteni u 7 niša Panteona: bili su to kipovi bogova Marsa, Merkura, Venere, Saturna, Apolona, Jupitera i Dijane. Panteon je bio zatvoren za vreme vladavine prvih hrišćanskih vladara, a ponovno je otvoren 609. godine zaslugom pape Bonifacija IV koji ga je posvetio Majci Božjoj i svim mučenicima.

Monumentalnost unutrašnjosti obložena mermerom, prelepa kupola……sveto mesto…jedan glas uporno obaveštava posetioce da kroz gradjevinu prolaze u potpunoj tišini…kako čudno zvuči ista rečenica izgovorena na različitim jezicima….

Dve velike pljačke obeležiče se istoriju Panteona; bronzani pozlaćeni crep s krova uzeo je  Car Konstantin odnevši ga u Carigrad. Tadašnji papa, Grgur III umesto toga je stavio krov od 2 cm debelog olova. Za vreme pape Urbana VIII Barberinija dogodila se i druga velika pljačka. Po nagovoru Berninija papa je skinuo bronzanu oblogu iz predvorja te od nje dao napraviti 25 topova za Anđeosku tvrđavu i Baldahin nad glavnim oltarom u crkvi sv.Petra. Šesnaest monolitnih stubova deli predvorje Panteona na tri lađe od čega je čak 13 tih stubova doneseno iz Egipta. Panteon je, ustvari, jedan veliki cilindar sa zidom debelim 6,2 m podijeljen na 3 dijela jedna iznad drugog a što se više uspinjemo prema vrhu tako su zidovi sve tanji.

Kupola Panteona napravljena je u obliku polukugle. Na samom vrhu te kupole je otvor, prečnika oko 9m i to je jedini izvor svetlosti. Tako je napravljen da kroz njega kiša ne pada unutara.

Ovde je smešten i grob čuvenog slikara Rafaela Santija. Pokušasmo da ga pronadjemo, ali masa turista nas izgura napolje.

Penjemo se do kapitola, jedan od sedam brežuljaka na kojima je Rim nastao, i prolazimo pored statue Marka Aurelija, i male statue vučice……Tu pored, nalaze se ostaci stare rimske kuće…


 

Naravno, moramo da probamo pizzu. Onako umorni zavlačimo se u jedan restorančić blizu trga Venecija. Neobično uređen, sa muškim i ženskim aktovima na zidovima….ali hrana je ukusna….Ženski toilet preko puta wc-šolje ima fotelju prekrivenu presvlakom tigrastog dezena i jastuke, a iznad fotelje visi ženski korset i slika nagog muškarca…..čudni su ti Italijani....


Ostalo je da još dečka odvedem do crkve sv. Petra u lancima, gde se čuvaju lanci kojima je bio vezan sv. Petar, ali i nešto mnogo vrednije, Mikelandjelov Mojsije. Pored Pijete, smeštene u Vatikanu, ovo je jedno od najznačajnih vajarskih dela Mikelandjela. Crkva se zatvara u osam, i vratar je krenuo da zatvara vrata. Srećom, još par turista okasnilo je kao i mi, i molećivi pogledi odobrovoljiše čuvara te nas pusti da zavirimo unutra. O Mojsiju:
http://www.artnit.net/razglednica/item/937-mikelan%C4%91elo-buonaroti-mojsije.html

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram