Dvorac Bran-Rumunija

7/21/2014


slika sa neta
Dvorac Bran nalazi se u podnožju Karpata u Rumuniji, na oko 30km od Brašova. Smešten je između rumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške.
Poznat je dvorac grofa Drakule, i ako nema mnogo dodirnih tačaka sa njim. O tome kasnije, sad da vas upoznam sa okolinom, jer i nju vredi videti.

Prvo što nas je dočekalo na kućicama u podnožju dvorca su rode.
Pošto smo morali da čekamo do 9.00 ujutru (stigli smo mnogo ranije), imali smo dovoljno vremena da prošetamo okolinom. Prelepe kućice, hoteli, cveće. Sve je uklopljeno u ambijent kojim dominira zamak, i u službi je turista koji masovno dolaze privučeni mističnošću zamka i pričom vezanom za njega.

Obilazeći okolinu, možete čuti brojne legende o samom mestu. Kažu da u selima oko dvorca postoje duhovi nazvani “strigoi”, za koje se sve do pre pola veka verovalo da preko dana vode normalan život, ali da tokom noći njihove duše napuštaju tela, posećuju selo i muče ljude u snu, a Stoker ih je u romanu opisao kao “besmrtne”.




Dvorac opstaje još od trinaestog veka.Napravili su ga od drveta Tevtonski vitezovi davne 1212. godine, na ulazu u klanac  kojim su trgovci prolazili vekovima i nazvali su ga Ditrihštajn. Ovo utvrđenje razorili su Mongoli. Saksonci na istom mestu dižu kamenu citadelu. Zamak je još mnogo puta građen i dograđivan.



Nije baš sigurna priča da je neko vreme u zamku kao zatvorenik živeo Vlad Cepeš, po kome je irski pisac Bram Stoker stvorio čuvenu priču o grofu Drakuli.
Vlad je živeo u vreme kada je ova oblast stalno bila izložena napadu otomanskih snaga. Da bi zaštitio svoju teritoriju, često je primenjivao surove metode, te je odatle i dobio nadimak Kazikli-vojvoda ili Cepeš-što znači onaj koji nabija na kolac. Naravno, legenda o Vladu je isfavorizovana, zbog posete turista, ali dvorac i pored toga ima neki mistični oreol koji privlači posetioce.

Uz sam dvorac, u podnožju, nalazi se kuća strave i užasa, pa ko voli može da ušeta u mračnu priču, pre nego li kroči u sam Drakulin dom.
ova kućica je nekad služila za čuvare zamka, danas ovako obrasla mahovinom vise liči na romantičnu kućicu iz kakve bajke
u podnožju zamka nalazi se krst
ulaz u zamak



Danas je zamak prvi privatni muzej, pošto je vraćen u ruke kraljevskim potomcima  kraljice Marije Edinburške, majke kraljice Jugoslavije, Marije Karađorđević.
  Tajni prolaz koji povezuje prvi i treći sprat
 Enterijer zamka


U vreme komunističkog režima, dvorac je oduzet kraljevskoj porodici.Postoje priče meštana da su prilikom upada komunista u zamak, neki članovi porodice i osoblja monarhije ubijeni i bačeni u bunar ili bačeni živi u njega. Od tada je bunar zatvoren i nije za korišćenje. Da li je ovo legenda ili ne, ne zna se, ali od trenutka kada sam je čula, bunar mi deluje zaista sablasno!



Ova građevina nije toliko udobna kao što bi se od dvoraca očekivalo. To je zato što je u toku vekova imao pretežno odbrambenu funkciju.Ovakvi objekti su nikli na temeljima vojnih utvrđenja, te njihova prvobitna funkcija-odbrambena,nije nestala, nego je ostala dominanta.
Ipak, unutrašnjost zamka sada obiluje nameštajem koji ga čini toplijim i pogodnijim za stanovanje. Celokupan enterijer nije originalan, i predstavlja više prikaz istorije zamka i vlasnika koji su se ovde smenjivali.



 odežda vitezova Tektonskog reda koji su i napravili zamak


 prelepo islikana vrata

 detalj police
 oklopi vitezova deluju jako masivno


 balkon na trećem spratu dvorca

dvorac Bran-unutrašnje dvorište

sprava upotrebljavana u srednjem veku za mučenje
vaga za merenje veštica i veštaca
Vaga, kojom su optuženi u srednjem veku, slati u smrt. Naime, verovalo se da su oni koje su obuzeli nečastivi bili lakši nego obični ljudi, pa su jednu stranu vage opteretili ogromnim kamenom, teškim i do tonu. Osudjenik nije mogao da prevagne i bio je osudjen na lomaču.
Nadam se da sam vas zainteresovala da zamak obiđete. Okolina je veoma lepa, sigurno se nećete pokajati.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram