Dvorac Peleš

7/21/2014


Preko bistre reke koja vijuga obroncima Južnih Karpata dolazite do uzvišenja na kome blista jedan od najlepših dvoraca Evrope. Priča o njemu je zapravo priča o prvoj rumunskoj kraljevskoj dinastiji. Kada su se Rumuni ujedinili u XIX veku,došli su do zaključka da nemaju mnogo potencijalnih vladara. Da bi ojačali međunarodni status Rumunije, uvezli su aristokratski par iz Nemačke, Karola Prvog i Elizabetu Hoencolern. Oni su sa sobom doneli i nemačku i francusku kulturu, pa i arhitekte. Jedan od arhitekti Vilhem Teodor dobio je zadatak da izgradi letnju rezidenciju kraljevskog para, dvorac Peleš. Kralj Karol je sam finansirao izgradnju dvorca i od Rumuna svojim novcem kupio zemljište za njega. 
Zdanje je okruženo umetničkim delima Rafaela Romanelija, uglavnom skulpturama u kamenu i mermeru. Ispred dvorca su reprodukcije skulptura koje je izgradio Bartolomeo Amaneti.
 
Izgled dvorca je takav da vam zastaje dah. Mnogo pažnje obraćalo se na dekoracije i skulpturni izraz.









oslikani deo unutrašnjeg dvorišta


 
Unutra se nalazi unikatni nameštaj pravljen u Beču. Prvi salon u koji ćete ući ima toliko detalja i veoma zanimljive skrivene stepenice,naravno vodič će vas pustiti da se malo pomučite dok ih nadjete.

U jednom od salona visi slika kraljice i njene ćerke koja je umrla mlada. Kraljevski par nije imao više dece, pa su usvojili kraljevog nećaka, koji je kasnije živeo u Pelišoru, u prevodu mali Peleš.

 
Salona ima i previše, i to u raznim stilovima, pošto su kralja interesovale mnoge kulture, ali jedan od najlepših su mavarski i turski salon. Ispred salona je prelepa trpezarija koja prima oko tridesetak gostiju, i koja se ogleda u ogromnom ogledalu u hodničkom prostoru. Odatle se prelazi u dva gore pomenuta salona, jedan ženski i jedan muški, gde su i nargile, s obzirom da je muški salon bio namenjen i uživanju u cigaretama/ ženama je to zadovoljstvo bilo uskraćeno u javnosti/. Na ulazu u dvorac daće vam papuče s obzirom da je bogate tepihe verovatno teško održavati, čak i ako postoji sistem centralnog usisavanja povezan sa podrumskim prostorijama, napravljen još u 19. veku. Već krajem 19. veka Peleš je imao struju, sistem za ventilaciju, centralno grejanje i lift za dve osobe. Dvorac ima čak 30 kupatila.

Kralj Karol je bio strastven lovac i shodno tome dvorac ima ogromnu kolekciju oružja, ne samo za lov, već i iz različitih kultura. Najveću pažnju privlače u punoj veličini urađeni konj i konjanik u srednjevekovnim oklopima.

U blizini je i mini pozorišna sala u kojoj su kasnije među prvima na Balkanu vlasnici zamka gledali filmove.
Slike unutrašnjosti dvorca pogledajte u postu: ovde.


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram