Sedam dana u Dubaiu-šta videti

9/28/2018

KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: UAE, Dubai
Prevoz: let Beograd-Dubai
Za koga: Za one koji vole luksuz, sjaj, glamur

Šta obavezno videti: 
postoje pojedinačni postovi za većinu lokacija koje smo obišli. Klikom na označenu lokaciju možete ući u post koji želite.
Mi smo bili sedam dana (zapravo šest, ako ne računamo dan kad smo stigli).
Naš plan obilaska:
1 dan- Stari Dubai
2 dan- Abu Dabi (džamija, Luvr)
4 dan- Dubai Mol, akvarijum, Burdž Kalifa, Burdž al Arab 
5 dan-Marina, šou La Perla
6 dan-plaža JBR, Medinath Jumeraih, Zabeel park, 
Safari smo preskočili, pošto smo već bili na sličnom. Ako nikada niste išli, obavezno ga isprobajte, sve lokalne agencije nude organizaciju.

Toliko mnogo mesta u Dubaiju zaslužuje da ih posetite. 
Da li smo videli veštačko ostrvo u obliku palme? Pa da, mada zaista nemate osećaj da gledate u nešto što je kompletno veštačka tvorevina, a što se može videti i sa Meseca! Verovatno bi mnogo bolji pogled bio odozgo, ali za to treba izdvojiti poprilično novca, ovako sa zemlje, izgleda kao da gledate u obično ostrvo (skakanje padobranom ili let helikopterom nude sve lokalne agencije).
Najveći doživljaj za mene je bila vožnja monoreilom, koji saobraća preko ove lokacije. Sedeli smo napred, na mestu gde bi trebalo da bude vozač, i posmatrali kako voz klizi niz šine postavljene visoko iznad tla. 

Na kraju ostrva, nalazi se hotel Atlantis, napravljen tako da liči na potopljeni grad Atlantidu, i u njega je nemoguće ući ako niste gost. Mi smo se prošetali pored, prva plaža bila je poprilično daleko, i mi,naravno, peške do nje nismo mogli da dođemo (ovo je grad u kom se nikuda ne ide peške).
hotel Atlantis, Dubai




Unutar Atlantisa nalazi se veliki zabavni park (Aquaventure Waterpark), koji smo posmatrali sa zadnje stanice monoreila. U njemu se nudi i plivanje sa delfinima, spuštanje niz najveći vodeni tobogan na svetu ili prolaz kroz rezervoar sa ajkulama(cena karte oko 51e). Kada stavite na papir sve vaše izdatke, moraju se napraviti prioriteti prilikom obilaska, a naš prioritet nije bio obilazak zabavnog parka. Ovo je veoma skup grad, tako da, ako volite da vidite veliki broj znamenitosti za sve ostalo što nudi Dubai nema mnogo mesta (restorani, provod, aqua parkovi).
Restorani su svuda...tajlandski, kineski, japanski, kineski. Mi smo želeli da probamo njihovu hranu. Falafel i šavarma se nude na svakom koraku, i veoma su ukusni (i jeftini). Falafel se pravi od leblebija, šavarma je nešto poput grčkog girosa, sa mesom.
šavarma
Po Dubaiju smo se kretali metroom. Metro nije ispod zemlje,kao u većini zemalja, već je zbog peskovitog tla napravljen iznad zemlje. Metro stanice ćete lako naći, pošto su jednake, zlataste boje. Metro linije pokrivaju većinu atraktivnih destinacija, za ostatak postoje autobusi.
metro Dubai
Prvi vagon u metrou je za one koji imaju zlatnu kartu. Ovi putnici imaju privilegiju da se ne guraju sa masom, i u njihov vagon nisam mogla ni da zavirim. Posle ovog vagona, nalazi se vagon za žene, ovde je muškarcima zabranjen boravak i kazna je 100 dirhama ako neko prekorači zabranu. Ako ste žensko a vozite se sa partnerom, možete izabrati da li ćete boraviti u samo ženskom odeljku ili biti u delu određenom za muškarce-ovde nema zabrane. U vreme špica, uverena sam da ćete ipak odlučiti da budete u ženskom delu, mnogo je prijatnije.
Kupujute dnevnu kartu ako planirate više vožnji u toku dana, u suprotnom se ne isplati. 
Arapi su veoma prijateljski nastrojeni prema strancima, i trudiće se da neometaju navike koje ste doneli iz vaših zemalja, tako da vam niko neće zabraniti da se sa partnerom držite za ruku, ali je ipak ljubljenje u javnosti zabranjeno. 
Stranaca je mnogo. Svi oni rade za Arape. Arape ćete videti po šoping molovima kako opušteno šetaju. Prepoznaćete ih po galabijama, žene nose crne, muškarci bele.
-----------------------------------------------------------------------------
Medina Jumeira


Postoji mesto u Dubaiu gde su Arapi želeli da naprave svoju Veneciju-Medina Jumeira... Zelena boja u kanalima, po kanalima plove abre, okolo arhitektura koja podseća na njihovu tradicionalnu. U jednom delu sukovi sa svakojakom robom. I ovo vredi posetiti. Najbolja stvar je što se sa ovog mesta  Burdž al Arab tako dobro vidi. 
Ispred ulaza u kompleks, ako dolazite busom, kao mi, naići ćete na ulaz sa mnoštvom zlatnih konja. To je zapravo ulaz u komleks hotela Medina Jumeira, i dobro je čuvan. Svuda uz put je prekrasna engleska trava, tako fino podšišana da vas mami da se izujete i krenete njom bosi. Dok sam hodala prema medini, ovo je bio tako divan odmor za moja stopala, da sam počela da zviždućem. U susret mi je išla jedna Engleskinja. Prija, zar ne-nasmeja se čuvši me kako zviždućem. O da, posle toliko jurnjave, pravi melem, pomislih!
Medina Jumeira

---------------------------------------------------------------------------------
Sledeća destinacija bila je Marina Dubai i plaža Jumeira.
Dubai Marina je ogromni skup nebodera pored kanala. Za arhitekte pravi mali raj. Kanal je nastao veštačkim putem, uz vode Persijskog zaliva. Jedno od retkih mesta u Dubaiju, gde zaista možete ići u šetnju. Duž šetališta su nanizani restorani koji nude jela iz svih delova sveta. 
Marina Dubai

Додајте натпис

Što se plaže tiče, velika je i peskovita, bez trunke zaklona, pa ako ste sa malom decom ili ste alergični na sunce, teško da se možete gde skriti.
Dubai Water Canal-obavezno ga posetite, ako ste u mogućnosti najbolje noću, pošto predstavlja veličanstven prizor. Nikad se nisam nalazila u pustinji, a okružena sa tako mnogo vode kao u Dubaiju. 
Nedaleko odavde je i zgrada gde se odvija čuveni spektakl La Perle by Dragon. Ako kupite karte unapred, on-line, možete ih naći za 252 AED (bronzani tip karte). Odličan je pogled sa ovih mesta, a šou će vas ostaviti bez teksta. Nešto neverovatno, i vredi da odete! Napravljena je zgrada, specijalno samo za šou. 60 akrobata, igrača i izvođača iz celog sveta držaće vas na ivici sedišta 90 min. Više od 2,5 miliona litara vode se koristi prilikom svakog izvođenja..videćete i kišu i poplavu i vratolomije i jezero i sve to u okviru predstave...nešto najluđe što sam dosad gledala!
La Perla

---------------------------------------------------------------------------------
Zabeel park-ulaz se plaća. Mnogo arapskih porodica dolazi vikendom da se opusti ovde. Uz park se nalazi Golden Frame-zgrada u obliku rama koja nudi spektakularni pogled na Dubai i okolinu. Takođe, u neposrednoj okolini je i Glowing Park, mi nismo stigli, ali mislim da ga vredi posetiti.
Golden Frame

---------------------------------------------------------------------------------
Šta probati: jagnjetinu, šavarmu, humus, arapsku kafu (mada i nije nekog ukusa) i čokoladu od kamiljeg mleka.
Šta treba znati
-vikend dani su im petak i subota, 
-nemojte se ljubiti u javnosti
-hrana i piće u metrou je zabranjeno
-postoje kupei u metrou koji su isključivo ženski
-postoje dani za obilazak znamenitosti koji su određeni samo za žene
-postoji aplikacija Groupon i Enterteiner preko koje možete naći popuste za izlete, ako niste rezervisali sve on-line, pre polaska
-1E je oko 4,53 dirhama
-najbolja plaža za leškarenje i opuštanje Kite beach
-autobusi za Abu Dabi kreću sa Al Ghubaba i Ibn Batuta stanice. Kartu kupujete na metro stanici
-molovi koje vredi posetiti: Dubai Mol (u njemu je veliki teren za klazanje), Ibn Batuta mol, Mol Emirata (tamo se nalazi skijalište na zatvorenom), Wifi mol (sagrađen u egipatskom stilu-uveče su svetlosne projekcije u vidu piramida, sfingi i faraona).
-taksi u Dubaiu nije skup, u Abu Dabiju jeste!
-petkom je kod njih omiljen branch. Upoređivala sam cene koje nude različiti restorani, i za naše uslovi nije baš povoljno...naravno, ako ste u Dubaiu sa željom da se ludo provedete, s obzirom da je ovo praktično žurka koja počinje od podneva, nemojte nikako propustiti.




You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram